e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

20.07.2012., petak

Hripavac u Sjedinjenim Američkim Državama

Zanimljiva se pojava događa u SAD-u, kako s epidemiološke, tako i sa sociološke strane. Naime, opasno raste broj slučajeva hripavca (pertusis). Alarmiranje javnosti traje već nekoliko mjeseci.
Zvuči smiješno. Hripavac, nešto što podsjeća na Ivicu Kičmanovića i čobane koji se ne peru - u Americi.

Piše u ovom Yahoo!-ovom članku da je broj do sada zaraženih skočio na 18 tisuća. Najgore stanje je u Washingtonu i Wisconsinu, gdje je zabilježeno više od 3000 slučajeva hripavca. Washington je ustanovio epidemiju.
Brojke su dvostruko veće od lani, a do sada je umrlo devet osoba. Državne službe alarmiraju ljude da se cijepe. Slična stvar se već dogodila u Kanadi, no brzim odzivom nadležnih službi zdravstva, broj mrtvih zaustavio se na deset.

Hripavac je jedna od onih starih, podlih bakterijskih bolesti koje su u Americi odnosile tisuće života (5-10 tisuća godišnje) prije razvitka cjepiva. To je bolest zemalja u razvitku. Higijena (pranje ruku, dezinfekcija podova, plahti, jedaćeg pribora, itd.) malo pomaže, jer se bolest širi kapljičnim putem, pri čemu pomaže karantena. Hrvatska je s njom kroz povijest imala debelih problema. Najčešći uzročnik je bakterija Bordatella pertussis. Simptom je iznenadni i snažni napad kašlja koji dovede osobu u stanje nemoćnog hvatanja zraka, što je popraćeno hripanjem, po čemu je bolest dobila ime.
Čini se da je jedini domaćin bakterije čovjek, jer u zajednicama u kojima je iskorijenjena, ne pojavljuje se dok ne dođe zaražena osoba.

Naravno, broj oboljelih je veći od broja žrtava, jer ne umiru svi. Međutim, najviše je žrtava među djecom, ponajviše malim bebama. Razlog je taj što su jednostavno nemoćne nositi se s tolikim naporom. Hripavac je bolest koja izaziva veliku fizičku patnju jer se prenaprežu mišići uključeni u kašljanje. Dođe do upale mišića, pa je svako kašljanje strašno bolno, a dođe i do cijanoze uz grčenje tijela.

Ono što je zagušilo epidemiju jest cjepivo, isprva Di-Te-Per (difterija-pertusis-tetanus) koje je sadržavalo cijele ubijene bakterijske stanice Bordetelle pertussis, a kasnije i verzija sa samo antigenima, bez cijelih stanica.
Kao i svako cjepivo, i Di-Te-Per može uzrokovati probleme, stoga se sve više prelazi na acelularnu verziju. Ona izaziva manje popratnih nuspojava, no skuplje je i nešto slabije učinkovito. Osnovno cjepivo još se uvijek koristi, poglavito u siromašnijim zemljama, a neke zemlje kombiniraju te dvije verzije.

Zanimljivo je kako pojava hripavca u Americi korelira s naglom ekspanzijom tzv. "antivakcinacijskog pokreta" čiji je najgori zamah došao širenjem Interneta po kućanstvima krajem 90-ih i početkom 21. stoljeća.
I prije je bilo antivakcinacijskih pokreta, no nisu bili toliko obojani šarlatanstvom i teorijama zavjera.
Tijekom 70-ih i 80-ih godina u razvijenim zemljama Europe, te u SAD-u, počela su se širiti svjedočanstva i priče o slučajevima gdje je nakon cijepljenja došlo do teškog i trajnog oštećenja mozga. Studije nisu pokazale uzročno-posljedičnu povezanost, međutim u Americi je donesen zakon za kompenzaciju.
Kao i danas, i tada je došlo do naglog porasta slučajeva i smrti od hripavca, jer je pao broj cijepljenja.

Najnovije epidemije pojavljuju se zbog novovjekog antivakcijskog pokreta utemeljenog u širenju dezinformacija i panike da tragovi tiomersala (organoživinog konzervansa) skupa s cjepivom Mo-Pa-Ru (ospice, zaušnjaci, rubeola) izaziva autizam i neke gastroenterološke probleme. Autor od kojega je to poteklo je Andrew Wakefield, prevarant koji je napravio ogromnu štetu lansiranjem lažne studije u vrijeme kada je u najrazvijenijim zemljama snažno krenulo širenje Interneta po običnim kućanstvima. Posve je očito da su mu na duši i smrtni slučajevi, statistički gledano.
Ima već par godina da je njegova lažna studija razotkrivena, no vijest o tome nije se proširila. Laži o cjepivima i autizmu i dalje se galopom šire raznim šarlatanskim portalima i blogovima.

Antivakcinacijski pokret je u prvom desetljeću 21. stoljeća doslovno planuo u popularnosti, toliko da su ga preko medija počele reklamirati razne poznate osobe, a pokret u stopu prate strvinari spregnuti s "koloidnim srebrom", "MMS-om" i svom silom ostalih budalaština koje su se u ovih desetak godina uspjele nakotiti po portalima i forumima.


SEM
mikrofotografija komadića ljudskog epitela dušnika. Zeleno obojano su
bakterijske stanice Bordatelle pertussis zabijene među cilije epitela
(smeđe "vlati"). Bakterija uzrokuje gubitak cilija (vidljivo na slici),
kojima je zadatak čuvati dišni sustav od nečistoća i patogena, tako da
ritmički, u valovima, guraju zalijepljene čestice prema gore.
(NIBSC/SCIENCE PHOTO LIBRARY)


Nije ni čudo da je došlo do epidemije hripavca. Roditelji ne cijepe djecu zbog vlastitog neznanja. Spoje se na Internet i onda "guglaju" o cjepivima i - što nađu? Forumske threadove na kojima "majke" (riječ treba pročitati iskrivljenog lica i plačnog glasa) u maniri kokošinjca raspredaju o teorijama zavjera, a tu itekako ima materijala za pravu malu psihozu. Svega ima, od osnovne ideje da će tiomersal dijete pretvoriti u autistično, da će mu se cjepivom ubaciti "čip za kontrolu", da će dobiti rak, meningitis, epilepsiju, da će mu "vlada isprati mozak", itd.
Na većini takvih mjesta uredno ordiniraju posebni forumski profili koji znaju pričati samo o tome, a počesto i nude vlastite "ljekarije" iz kućne radinosti. Posve je očito da se radi o strvinarima koji namjerno šire paniku i onda ubiru plodove svog rada. Protuzakonito u svakom slučaju, no vlasnici forumâ ne rade ništa po tom pitanju, jer im veće kokodakanje donosi više zarade. Upirem prst na Forum.hr, forum Roda.hr, i druge.

U Austriji je zabilježen porast slučaja ospica baš zato što je vrlo popularan pokret tih luđaka. Još smješnije - u slučaju kada dođe do epidemije, onda takvi šarlatani i njihova internetska klika za to prozivaju vladu. "Truju nas, žele nas pobiti zarazom koju su sami napravili u laboratoriju!" (headbang), vrište u stanju moralne panike, a kada se službeno pozove na cijepljenje, onda još jače mašu zastavama gluposti. Nemoguće im je nešto dokazati, zato što su oni već odlučili. To je stanje uma identično fanatičnom vjerniku koji gleda u svoju svetu knjigu i čita je doslovno.

Zapravo fascinira kako to sve sliči nekakvoj vrsti negativne povratne sprege koja sprječava da te bolesti konačno odu u povijest. Čim je društvo dovoljno razvijeno da sebi omogući dobru i pravovremenu zaštitu, nađu se slabo informirani (biti neuk može biti manje opasno od posjedovanja komadića znanja) i to oni skloni panici, koji šire dezinformacije. I to pali. Pali jako dobro, jer se svaki put nakon toga bolest ponovno razmaše.
Podsjeća na Dawkinsov "sebični gen", zar ne? Genom bakterije se širi, populacija nađe rješenje za zaustavljanje širenja, dio populacije to sabotira, genom se opet raširi i opstaje.

Savezna država Washington se boji da ne dođe do velike epidemije koja bi bila veća od one iz 50-ih godina kada je bilo oko 40 tisuća dijagnoza. To je vrlo lako moguće, zbog puno veće prometne povezanosti, te kao što sam već rekao, ljudske gluposti koja narušava tzv. grupni imunitet (herd immunity), možda najvažniju stvar koju ću spomenuti. Grupni imunitet je pojava gdje dovoljno visoka stopa cijepljenja (obično oko 85%) zaustavlja značajno širenje lanca/mreže zaraze čak i onih koji se nisu cijepili iz razno raznih razloga.
Da ne duljim, evo jedan izvrstan 10-minutni video na tu temu koji će me osloboditi pisanja još teksta, a smatrajte ga dijelom članka.


Ovaj zanimljiv simulator možete isprobati i sami.


- 15:30 - gurni glavu kroz monitor (33) - snimi - #

<< Arhiva >>

< srpanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

interferencija on/off

Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

zapamtite!

Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

Sva prava pridržana.