e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

03.12.2007., ponedjeljak

Kako jeftino opremiti kućni kemijski laboratorij - razno pomoćno staklo

Ovdje vrijede ista upozorenja kao i za onu staklenu cijev. Za one kojima se da igrati s ovim stvarima, bilo bi dobro pročitati i taj članak u kojem se detaljno opisuje ono što je ovdje samo spomenuto, primjerice rad sa staklom.

Cilj je ovog članka od obične i štedne žarulje dobiti:
-tikvicu okruglog dna za grijanje tekućina
-stakleni nastavak za spaljivanje plinova
-staklenu kapilaru
-malenu U-cijev
-mikroepruvetu
-staklenu žlicu

Također, cilj je priprema za članke koji opisuju pokuse u kojima će ove stvari biti potrebne.
Kvaliteta je neusporediva s profesionalnim priborom, ali eto, većina ovog pribora je jednostavno besramno skupa, pa je za neke manje stvari i ovo dovoljno.


PRIBOR I KEMIKALIJE:

# dvije žarulje - 100-200 W
# jeftina štedna žarulja, ne prekratka (i pokvarena je OK)
# izvor usmjerenog plamena - najbolje letlampa, ali može i štednjak
# solna kiselina - najviše 2 dcl
# par gumenih rukavica za zaštitu
# brusni kamen
# brusni papir, grublji i finiji, ili električna brusilica
# deblja čelična žica - Ne predebela, 20-ak cm duljine
# pinceta
# odvijač


PROCEDURA:

tikvica okruglog dna
Solnom kiselinom se riješite aluminijskog grla. Ako grlo nije aluminijsko, trebaju vam oštra kliješta i strpljenje. Rezultat je ovakav.

Umotajte žarulju u krpu i odvalite pipac kojeg sačuvajte. Ostatci ljepila bi se trebali lako skinuti. Slijedi mukotrpniji dio posla, a to je otkidanje cijelog grla od staklenog balona. Pošto žarulje nemaju dugo grlo čiji bi se vrh mogao skinuti kremenom i usijanom žicom, preostaje vam brusiti brusnim papirom do iznemoglosti ili uzeti električnu bušilicu i prikladnim nastavkom zdravoseljački izrazbijati taj rub, kao što sam ja učinio. Kad to sredite i izvučete žarnu nit i stakleni tornjić na kojemu je razapeta, preostaje vam ispolirati rub u plamenu.

Dobijete tikvicu okruglog dna koja nije baš prečvrsta tako da joj na vrh možete zabiti čep, ali je dobra za vrenje. Prava okrugla tikvica je prilično skupa.

stakleni nastavak za spaljivanje plinova
Stakleni pipac koji ste maloprije odvalili, na jednom je kraju zataljen. Blizu kraja zarežete brusnim kamenom i, zaštitivši se krpom, prelomite. Nastavak se može nataknuti na običnu slamku ili tanko gumeno crijevo i na njegovom se kraju može zapaliti nekakav plin. U iste svrhe može poslužiti i kapaljka.

staklena kapilara, U-cijev, mikroepruveta
Uzmete štednu žarulju i odvijačem polagano odvojite grlo od gornjeg dijela. Sasvim je moguće da su kondenzatori puni elektriciteta, pa zato zaronite elektroniku u vodu. Elektroniku iščupate i bacite sve osim gornjeg dijela žarulje koji sadrži cijev. Njega stavite kuhati. Ljepilo će dovoljno omekšati da ga se može mirno iščeprkati odvijačem ili pincetom.
Sama cijev je sastavljena od dvije ili tri spojene U-cijevi.



Na vrhu su dva pipca. Zaronite cijev u vodu i puknete jednog da uđe zrak, a onda, zaštitivši se krpom, odlomite U-cijevi jednu od druge. Nije teško jer su spojevi krhki. Potezom kremena i usijanom žicom, skidate zataljene krajeve.
Očistite unutrašnjost vodom i higijenskih štapićem od fluorescentnog premaza. Slijedi kreativnost i plamenik. Kapilaru dobijete rastezanjem omekšale sredine cijevi koju ste okretali u plamenu.

Možete i ostaviti običnu U-cijev. Malenu, ali funkcionalnu. Jedan kraj možete zataliti i tako iskoristiti dobivenu posudu kao ampulu.


Mikroepruvetu dobijete tako što zatalite jedan kraj ravnog dijela cijevi. Služi ponajviše za testiranje na praskavac.

Ova moja se zacrnila zbog takve vrste stakla, no ne smeta.

staklena žlica
Radi se o priručnom priboru koji ne služi kao prava žlica, nego kao pribor za spuštanje reagensa u širu posudu. Žlica, lađica, kutljača, može se i tako nazvati.
Drugu običnu žarulju umotajte u krpu i lagano udarite čekićem. Uz malo sreće, dobit ćete veće i manje komade. Slijedi pinceta i plamen. Oblikujte prikladni komad krhotine u malu lađicu, a jedan kraj natalite na čeličnu žicu. Nastojte da se čelik i staklo previše ne slijepe, jer imaju drukčije koeficijente rastezanja, pa će staklo prilikom hlađenja i grijanja redovno pucati.


Jedna alternativa je u Hospitaliji kupiti stakleni štapić (5-6 kn) i onda mu jedan kraj užariti, saviti pod pravim kutem, spljoštiti i udubiti. Druga alternativa je napraviti istu stvar od čeličnog lima, no on ima nedostataka jer je dosta reaktivan.

Prave epruvete koštaju u prosjeku samo tri kune i mogu se kupiti u trgovinama koje opskrbljuju laboratorije i bolnice. Zainteresiranima preporučam kupovinu prave stvari jer je epruveta nešto esencijalno za bilo kakav pokus.

U nekom od sljedećih članaka ove vrste - Kako napraviti stalak za epruvete?

- 16:00 - gurni glavu kroz monitor (15) - snimi - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

interferencija on/off

Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

zapamtite!

Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

Sva prava pridržana.