e-mail (kojeg nažalost rijetko provjeravam)



Utemeljeno 24.05.2005. u 15:38
(optimizirano za Mozillu Firefox)

02.08.2006., srijeda

kako sam glumio sondu i pronašao Pluton

Možda je netko o ovome već pisao na blog.hr-u. Ja vam donosim ovaj članak jer sam napokon pronašao i zadnji planet Pluton, nakon više od godinu dana planiranja.


O čemu se zapravo radi?

Znate li ono Kožarićevo Sunce u Bogovićevoj ulici? Ogromna zlatna kugla koju neki maloumni idioti nalaze prikladnom za svoje izuzetne dosege u umjetnosti uličnog grafitiranja koje se sastoji od nečitljivih potpisa plavom bojom. Istina, nedavno ju je netko pokušao volonterski čistiti, ali nije niti došao do pola, kad su maloumnici opet zašarali skulpturu. Sad izgleda gore nego prije. Izgleda kao nečija ćelava glava.
Uglavnom, ta skulptura je stara i nije oduvijek tu bila.

Prije 3-4 godine, umjetnik Davor Preis se sjetio da bi mogao izvesti jedan, za RH sasvim originalni projekt.
NINE VIEWS.
Načinio je devet planeta veličine u omjeru spram Kožarićevog Sunca i postavio ih na udaljenosti od njega u istom omjeru.
Tako je Zagreb postao mjestom koje utjelovljuje jednu sasvim novu - igru.
Ovdje ju možete proučiti. Pronađite "Nine Views" među linkovima.
Recimo da je igra pomalo "underground", jer koliko se može naći na Internetu, o njoj se uglavnom raspravlja na studentskim forumima. Stara stvar, ali malo ljudi zna za nju.

Ova instalacija je posebna po tome što nam dopušta bar pomalo shvatljiv uvid u dimenzije Sunčevog Sustava.


Kako izgledaju ti planeti?

Kao što i možete vidjeti na dnu članka, skulpture su izvedene u kromu. Na pločicama kraj planeta (ako je planet prevelik, postavljen je iznad pločice) piše promjer i udaljenost od Sunca u stvarnosti. Imena planeta su na engleskom, tako da igra postaje internacionalna.


Gdje su ti planeti?


Unutarnje (terestričke) planete možete naći u samom centru Zagreba.

MERKUR - nalazi se na sjeveroistočnoj strani Preradovićevog trga, kojeg znamo kao Cvjetni Trg, na žućkastoj fasadi pored kojeg je kafić. Garantirano je da će vaše zanimanje za skulpturu privući zanimanje lokalnih mještana koji nemaju drugog posla nego piti kavu...

VENERA - nju možete naći na Jelačićevom trgu, kod Hypo banke, na zapadnoj strani prvog (južnog) stupa. Možda su je prekrili plakatima, slobodno ih strgnite.

ZEMLJA - možete je naći u Varšavskoj ulici, kod kina Europa, na jednom od zapadnijih granitnih stupova. Mislim da su je jedno vrijeme dok su tu bili neki radovi bili i premjestili na drugi stup. Uglavnom, tu je negdje na tim stupovima.

MARS - do njega dođete idući od Trga Tkalčićevom ulicom. On je postavljen na svijetlo žutoj fasadi nekakve upravne zgrade u blizini neke male zelene površine.


Do vanjskih (jovijanskih) planeta je teže doći jer su puno dalje. Na niti jednom nema instaliranog prstena, samo su obične srebrne kugle.

JUPITER - najlakše će te ga naći ako dođete do Kvaternikovog trga. Zatim idete na sjever Domjanićevom ulicom nakon koje dođete do kružnog toka. Skrenete u Voćarsku cestu i idete njom sve dok ne dođete do ulaza u Voćarsko naselje. Tamo je jedna ograda prekrivena šikarom na kojoj je Jupiter. Teško ga je promašiti. Ogroman je, nešto manji od rukometne lopte.

SATURN - opet, polazak s Kvatrića. Iskrcate se na stanici "Mašićeva", te krenete Mašićevom ulicom prema Bukovčevom trgu. To je trokutasti trg na čijem je sjevernom dijelu na betonskoj ogradi model Saturna.

URAN - tramvajem na liniji 7 ili 14 dođite do Zagrebačkog velesajma. Tamo su šest nebodera. Kod jugozapadnog je garaža. Uran je na njenom lijevom stupu.

NEPTUN - eh, tu sam se namučio još prošlu godinu.
Uhvatite tramvaj na koji vozi prema Savišću. Siđite na stanici "Zagrebački transporti" (jedna prije Savišća) i krenite Kanalskim putem prema istoku. Stići će te do jednog mostića. Zapravo, ne znam je li on još tamo. Gradonačelnik Milan Bandić je naredio zatvaranje kanala, a Neptun sam posjetio prije radova.
Uglavnom, idete Kanalskim putem dok ne dođete do malog raskrižja od kojeg vode Kanalski put I. te Kozari. Pođite Kozarima i hodajte sve dok ne dođete do novog raskrižja od kojeg se odvajaju Kozari I. odvojak i Kozari II. odvojak.
Tu, na tom raskrižju je električni stup na kojem je Neptun.
Pozornost ne šteti. Kako su mi savjetovali, tamo nije pametno ići navečer. Idite po mogućnosti kad je najviše svjetla da biste izbjegli neugodnosti. Ja nisam imao nikakvih neugodnosti kojima su me plašili. Kozari Bok koji je na sjevernoj strani se sastoji od pitomih kućica i izgleda kao tipično predgrađe. Stanovnici su mi rado pomogli i čak su bili ponosni što žive na toj umjetničkoj točki.
Kozari Putevi su nešto drugo, Zagrepčani otprilike znaju stanje stvari.

PLUTON - nije jovijanac, ali je tu. Najdalje je. Vrlo daleko.
Dalje je čak i od željezničke stanice "Gajnice". Možete vlakom ako želite, no mislim da je zanimljivije kombinacijom tramvaja i autobusa.
Dakle, uhvatite tramvaj na liniji 2, 6 ili 11 koji vozi prema Črnomercu. Kad dođete na okretište, uhvatite bus koji vozi prema Zaprešiću. Ja sam se osobno vozio u 123 Zaprešić (bar mislim da je 123). Uglavnom, pitajte nekoga. Imate i liniju za Gajnice, ali većina vozi prema tamo tako da nema problema.
Gledajte kroz prozor i pazite na stanice, jer bus ne staje osim ako ne stisnete tipku za zaustavljanje! :)
Iskrcajte se nakon što vidite obnovljenu željezničku stanicu "Gajnice" (lako ju je prepoznati, piše "GAJNICE" i izvedena je u čeliku i sjajnom pleksiglasu, baš onakvom kakav meni treba za nešto...).
Nakon iskrcavanja, nalazite se u Pripizdini blizu nekakve cementare. Da, tako nekako. Okolo jedva ima kuća, uglavnom su tu pogoni. Ali zato ima jako puno prometa na Aleji Bologne. Idite njom prema zapadu. Proći će te jedan mali nadvožnjak, kasnije drugi, puno veći.
Zatim idite još dalje dok ne dođete do velikog nadvožnjaka s puno stupova. Pluton se nalazi na najistočnijem stupu koji je na pješačkom otoku usred te mahnite prometnice. Nema pješačkog prijelaza, očito. Ostaje vam izuzetan oprez. Zapamtite, auto je uvijek brži. I vlak.
Pješački otok je uzak pa morate paziti da ne bi pali s njega na prometnicu.
Evo ga.

Kao što vidite na slici, malo mu se ogulila boja na natpisu, vjerojatno od ispušnih plinova i vlage.


Još ću samo napomenuti kako ovo nije jedinstveni projekt. Nešto slično već ima u Kanadi te negdje u zapadnoj Europi (zapravo ne znam točno gdje), ali nije ovako pravilno. Mislim da je ovaj naš sustav prvi ovakvog tipa.

To bi bilo to. Treba vam pola sata za unutarnje planete, par sati ili dana za vanjske, te možda godinu za Pluton, kao što je meni trebalo.
Uživajte u potrazi!

- 23:00 - gurni glavu kroz monitor (25) - snimi - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

interferencija on/off

Ovaj blog je čuvao Frank. Frank je deložiran prije par mjeseci. Ako imate utočište, Frank će vam biti zahvalan.

zapamtite!

Copyright © endimion17.blog.hr 2005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-2013.

Sva prava pridržana.